InDesign, FreeHand benzeri bir program dersem yanılmış olmam diye düşünüyorum. Çünkü FreeHand'den InDesign'a geçiş yapanların Corel veya herhangi başka bir programdan geçiş yapanlara göre daha seri ve çabuk kavradığını hem çok duydum hemde yakın çevremde yaşadım. Tabi anlaşılması için böyle söylüyorum. InDesign ile Freehand’i kıyaslamak imkansız, çünkü çok daha gelişmiş bir yazılım.
Çok sayfalı dergi, gazete, kitap çalışmalarınızda işinize çok yarayacak müthiş özelliklere imza atmış Adobe, Macromedia’yı satın aldıktan sonra FreeHand’in gelişimini durduran Adobe, bütün ağırlığını InDesign’a yönlendirdi, çok da başarılı oldu.
InDesign’da çok sayfalı çalışmalarınızı rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Bunun için gereken tüm kolaylıklar seferber edilmiş.
InDesign kullanırken bir Microsoft Word kullanır gibi rahat hissediyorsunuz kendinizi. Menüleri çok karmaşık değil, biraz alıştıktan sonra hemen adapte oluyorsunuz. Diğer Adobe programlarıyla ilgili biraz bilginiz ve tecrübeniz varsa üstüne FreeHand kullanmışlığınızda varsa bu süreç daha hızlı oluyor ve akıp gidiyor.
Türkiye’de şu anda InDesign’a geçiş süreci yaşanıyor fakat bu süreç ısrarcı FreeHand ve Corel kullanıcıları açısından baya sancılı diyebilirim. Bu da ülkemizde yeniliklere karşı tam olarak açık olmadığımızın tembelliğe ne kadar alışık olduğumuzun bir göstergesi. İnşallah tüm dünya bu konuda kendini aşarken bir yerimizde saymaya devam etmeyiz.
Bazı Yenilikler
Efektler bölümünde Photoshop benzeri efektleri doğrudan sayfa mizanpajında deneyebiliyorsunuz. Eklediğiniz nesnelere karıştırma modları, saydamlık vs. ve diğer efektleri uygulayabiliyorsunuz. Ve kolayca yeniden kullanmak, paylaşmak için efektleri nesne stilinin bir parçası olarak kaydedebiliyorsunuz. Ayrıca, geçiş yumuşatma efektleri de var, bunlar çok kullanışlı, çok da hoş etkiler veriyor.
Eklediğiniz resimlerin etrafını metinlerle sarabiliyorsunuz. Hem de tek bir tuşla. Mesela bir resim eklediniz; tek bir tuşa basarak o sayfada yer alan yazının resmin etrafını sarmasını sağlayabiliyorsunuz.
Birden fazla dosya import edebiliyorsunuz. Birçok formatı da destekliyor. (PSD, AI, EPS…dahil)
Sayfaları önizleme paneli iyice geliştirilmiş. Çoklu sayfalı bir çalışmada işe yarıyor.
Word’ten aşina olduğumuz üstbilgi, altbilgi, sayfa numaraları gibi unsurları InDesign içinde rahatlıkla tek biçimde kullanabiliyoruz. Bölümlere göre başlıklar, sayfa numaraları da böylece mümkün hale geliyor.
Yine Word bilenler için aşina olan bir özellik: Madde imleri, numaralı ve işaretli listeler işlerinizi oldukça kolaylaştıracak.
Adobe paketinin en güzel yanlarından biri de menülerin özelleştirilmesi. Bu özellik InDesign’da da aynen mevcut.
Artık herkesin yavaş yavaş değil en hızlı bir biçimde InDesgin'a geçmesi gerektiğini düşünüyorum. InDesign'a geçin demek alışmış olduğunuz diğer programları tamamen terkedin anlamına gelmiyor tabi ki. Biraz InDesign'da pratik yaptıktan sonra zaten eski kullandığınız programları kolay kolay kullanmayacaksınız.
Küçük bir örnek, ben FreeHand'den InDesign'a geçtim ve hala vektörel çizimlerimi FreeHand'de yapıp çalışmalarımı InDesign'da hazırlıyorum Daha rahat, daha kolay bir tasarım ve hızlı ve sorunsuz çalışmalar için InDesign diyorum...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder